Κομοτηνή: Οι ιδέες δεν δικάζονται – Ενημέρωση από το δικαστήριο των 2 αντιφασιστών

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ.

Την Τρίτη, 28/3/2017, πραγματοποιήθηκε η δίκη των δύο αγωνιστών συντρόφων για τα γεγονότα της πορείας που έλαβε χώρα την ημέρα της δολοφονίας του αντιφασίστα Π. Φύσσα. Η κατηγορία που αντιμετώπιζαν ήταν η διατάραξη κοινής ειρήνης με βιαιοπραγία και το αποτέλεσμα ήταν η καταδίκη τους σε 5 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Ενάμιση χρόνο μετά τα γεγονότα της 18/9/2013, έλαβαν κλήση για ανάκριση, έπειτα από κατάθεση ενός μπάτσου της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος ισχυριζόταν ότι τους αναγνώρισε μέσα στο πλήθος που συμμετείχε στα επεισόδια έξω από το φυλάκιο που βρίσκεται μπροστά στο σπίτι του Τούρκου πρόξενου (οδός Βύρωνος). Οι αλληλέγγυοι που συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια την ημέρα εκείνη βίωσαν από πρώτο χέρι την δικαστική παρωδία τόσο στο κομμάτι της διαδικασίας όσο και στην καταδικαστική απόφαση.

Συγκεκριμένα, από τους τέσσερις μπάτσους μάρτυρες που παραστάθηκαν μόνο ο ένας υποστήριξε ότι τους αναγνώρισε(τον έναν από την μπλούζα και τον σωματότυπο και τον άλλον επειδή είναι “γνωστή φάτσα στην Κομοτηνή”), ενώ οι υπόλοιποι απλά επιβεβαίωσαν τα επεισόδια εκείνης της ημέρας και όταν κλήθηκαν να τους υποδείξουν δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν είχαν ιδέα για τη συμμετοχή τους σε αυτά. Να διευκρινίσουμε ότι και οι δύο σύντροφοι παραδέχονται ότι βρίσκονταν  στο σώμα της πορείας αλλά αρνιούνται κάθε συμμετοχή τους στα επεισόδια. Η διαδικασία συνεχίστηκε με την εμμονή του εισαγγελέα στην εκ των προτέρων ενοχή των δύο αγωνιστών, ενώ προσπαθούσε να τους φέρει στη δύσκολη θέση αποποίησης της πολιτικής τους ταυτότητας με επιχειρήματα καφενειακού τύπου και κατέληξε στην διαστρέβλωση των απολογιών τους. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος δικηγόρος για να γνωρίζει ότι οποιαδήποτε αμφιβολία για την ενοχή του κατηγορουμένου λειτουργεί υπέρ αυτού.

Η τραγελαφικότητα με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι την ημέρα της δικασίμου ήταν αναμενόμενη. Δεν είναι η πρώτη φορά, εξάλλου, που κράτος και δικαστική εξουσία επιτίθενται με μένος σε οποιονδήποτε εναντιώνεται ιδεολογικά και πρακτικά απέναντι σε κάθε μορφή εξουσιαστικού μηχανισμού. Η πορεία της δίκης μας απέδειξε ότι δεν δικάστηκαν πράξεις αλλά πολιτικές ιδέες και αγώνες, φαινόμενο συνηθισμένο με πρόσφατο και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την καταδίκη του Τ. Θεοφίλου. Πρακτικές όπως η στοχοποίηση και το φακέλωμα αγωνιστών αποτελούν ένα από τα βασικότερα μέσα πολιτικής εξόντωσης τους. Άλλωστε, στη περίπτωση των δύο διωκόμενων στην Κομοτηνή πρόκειται για άτομα γνωστά για την πολύχρονη αντιφασιστική και εν γένει πολιτική τους δράση. Γνωστό ήταν, επίσης, σε εισαγγελέα και πρόεδρο ότι την ημέρα και την ώρα της δίκης (η υπόθεση εκδικάστηκε τελευταία, με αποτέλεσμα τα δικαστήρια να είναι άδεια) στο ακροατήριο βρίσκονταν μόνο αλληλέγγυοι και αντιφασίστες. «Αυτό που γίνεται σήμερα είναι μάθημα», «κοίταξέ με στα μάτια και πες μου την αλήθεια» επαναλάμβανε η πρόεδρος και κατέληξε να κρίνει, βάσει ελλιπών στοιχείων, ένοχους δύο ανθρώπους για να παραδειγματίσει και να εκφοβίσει αυτούς, αλλά και όσους βρίσκονταν εκεί προς υποστήριξη τους. Στα πλαίσια της πίεσης που ασκούνταν στους δύο συντρόφους από το προεδρείο, έγινε αναφορά στο περιστατικό που έλαβε χώρα μετά την αντιφασιστική πορεία στις 18-9-2016 χωρίς αυτό να σχετίζεται με την τωρινή υπόθεση. Αποκορύφωμα στην όλη αυτή προσπάθεια αποτέλεσε  η αναφορά σε  νόμο που απαγορεύει τις υπαίθριες συναθροίσεις ως καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα την ενοχοποίηση κάθε μορφής αντίστασης . Αξίζει να αναφερθεί ότι λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης εισήλθαν στην αίθουσα υψηλά ιστάμενα όργανα της αστυνομίας γεγονός που αποδεικνύει πόσο σημαντική ήταν η καταδικαστική απόφαση εις βάρος των συντρόφων για την τοπική αστυνομία.

Οι  κοινωνικοί αγώνες παραπέμπονται συνεχώς στο εδώλιο με σκοπό την καταστολή κάθε προσπάθειας που δείχνει τον δρόμο προς μια κοινωνία αυτοοργάνωσης απαλλαγμένη πλήρως από κάθε μορφή ιεραρχίας και ολοκληρωτισμού. Εμείς, που ήμασταν εκεί, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε όλους τους αγωνιστές, θα συνεχίσουμε να κατεβαίνουμε στο δρόμο και να διεκδικούμε το αυτονόητο. Η δίκη αυτή στόχευε στην εξουθένωση των δύο αυτών συντρόφων και στην εν γένει  αποδυνάμωση  των αντιφασιστικών αγώνων Ο αντιφασισμός όμως αποτελεί μία ιδέα ισχυρότερη από κάθε προσπάθεια καταστολής του και θα εξακολουθεί να  δυναμώνει σε δρόμους και σε συνειδήσεις. Κανένα κράτος και κανένα παρακλάδι του όπως η δικαστική εξουσία δεν θα τον ποινικοποιήσουν ούτε θα τον απαγορεύσουν όπως αυτό ειπώθηκε εμμέσως την ημέρα της δίκης. Η εκδικητικότητα και το μένος του κράτους μας είναι γνωστά αλλά δε μας τρομάζουν. Η Κομοτηνή αποτελεί  μια πόλη με πλούσια παρακαταθήκη στους αντιφασιστικούς αγώνες, οι οποίοι δε θα σταματήσουν μέχρι να εξαφανιστεί και το τελευταίο φασιστικό απολειφάδι  από αυτή, κάτι που οι στημένες δίκες και η στοχοποίηση αγωνιστών δε πρόκειται να εμποδίσουν.

-ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ 2 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

-ΜΠΑΤΣΟΙ ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΓΑΖΙ

-Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ-ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ/ Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s