Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας: Με αφορμή τις διαρροές για εκκένωση καταλήψεων και αυτοργανωμένων χώρων φιλοξενίας

Με αφορμή τις διαρροές για εκκένωση καταλήψεων και αυτοργανωμένων χώρων φιλοξενίας

Ανομία είναι η κατάργηση της αλληλεγγύης.” Εμίλ Ντουρκέμ

Το έχουμε ξαναπεί αλλά όπως φαίνεται πρέπει να το υπενθυμίσουμε εκ νέου. Οι καταλήψεις και οι χώροι φιλοξενίας ανθρώπων βίαια εξερχόμενων από τις εστίες τους δεν αποτελούν ούτε εστίες υποβάθμισης, ούτε χώρους στοίβαξης ζωών, σε αντίθεση με τα στρατόπεδα φιλοξενίας που έχει δημιουργήσει το κράτος για να κρύψει το πρόβλημα των εισερχόμενων ροών. Σε αυτό το επιχείρημα οι Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας μπορούμε να συνηγορήσουμε θετικά, καθότι βιώσαμε στο Λιμάνι του Πειραιά τι θα πει κρατική «οργάνωση» αλλά και εγκατάλειψη για πάνω από 3 μήνες, καθώς και τις καλύτερες, δεδομένου των συνθηκών, υποδομές που υπάρχουν στις καταλήψεις και τις δομές φιλοξενίας.

Οι καταλήψεις και οι δομές φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών, δεν είναι απλά μια «κατάληψη ενός χώρου». Τις περισσότερες φορές, είναι οικειοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιριακών δομών και παραχώρηση τους ξανά στην κοινωνία με δημόσιο χαρακτήρα. Είναι δε φορείς ενός άλλου κόσμου: Ενάντια σε λογικές ανάθεσης, παρέχουν αυτοοργανωμένες συνθήκες λειτουργίας, με αποτέλεσμα το ύψιστο ιδανικό της αλληλεγγύης να γίνεται πράξη. Γι’αυτό και ενοχλούνε τους υπάρχοντες θεσμούς, διότι αποτελούν ακηδεμόνευτες δομές στις οποίες οι άνθρωποι ζούνε και πράττουν μαζί, μακριά από την θεσμική φιλανθρωπία, την κερδοσκοπική κοινωνία των προβεβλημένων και μη πολιτών, τον ενοχικό εθελοντισμό κοκ. Απιστοποίητα δε, παρέχουν εξίσου ή ακόμα και καλύτερες υπηρεσίες προς τους διαμένοντες σε αυτούς, δημιουργώντας συνεκτικές κοινότητες αγώνα που υπάρχει μόνο το ΕΜΕΙΣ.

Ως Αλληλέγγυοι λειτουργοί Υγείας από την πρώτη στιγμή της δραστηριοποίησης μας στο λιμάνι του Πειραιά, διεκδικήσαμε μαζί με και όχι για τους μετανάστες το δικαίωμα στην υγεία την τροφή και την ελεύθερη διακίνηση προς όλους ανεξαιρέτως. Στο πλαίσιο αυτό επεκτείναμε την δράση μας σε καταλήψεις και χώρους φιλοξενίας στην Αθήνα, χωρίς να χάνουμε μέρος της ανεξαρτησίας τόσο της συλλογικότητας μας όσο και του λειτουργήματός μας, σήμερα ένα χρόνο μετά συνεχιζουμε να υποστηρίζουμε έμπρακτα τις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους, καθώς και τις τοπικές κοινότητες – γειτονίες που τις περιβάλλουν με την κοινωνικοποίηση των υπηρεσιών μας και στους κατοίκους αυτών, διότι οι καταλήψεις είναι χώροι συνεύρεσης & ελευθερίας και όχι περίκλειστα κτίρια. Γι’ αυτό και ενοχλούν τους ιθύνοντες.

Οι καταλήψεις δεν είναι ούτε νόμιμες – ούτε παράνομες αλλά δίκαιες!
Η αλληλεγγύη δεν πιστοποιείται – δεν ποινικοποιείται.
Δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, δίνει ζωή στα άδεια κτίρια και δημιουργεί συνειδήσεις.

Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας

4/4/2017

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s