Αθήνα: Για τα γεγονότα στην Πολιτική Κατάληψη Στέγης Κάνιγγος 22

Πριν από 11 μήνες ξεκίνησε η κατάληψη Κάνιγγος 22, ως κατάληψη στέγης μεταναστών/τριών, προσφύγων και αλληλέγγυων. Από την αρχή, ειπώθηκε το αυτονόητο ότι το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων της κατάληψης είναι η συνέλευση της, όπως επίσης και ότι εντός του πολιτικού πλαισίου “Ζούμε μαζί, αγωνιζόμαστε μαζί”, μπορεί να μείνει ένας μειοψηφικός αριθμός αλληλέγγυων συντρόφων που συμμετέχει στο εγχείρημα.

Καθότι το κτίριο ήταν παντελώς γιαπί και οι εργασίες χρονοβόρες, κάποια άτομα εγκατέλειψαν στην πορεία, ενώ οι υπόλοιποι που συνεχίσαμε, μετά από κουβέντες σχεδόν 3 μηνών, θεωρήσαμε και λόγω των πολιτικών συγκυριών επιτακτική την ανάγκη να απομακρυνθούμε από μια φιλανθρωπική λογική αλληλεγγύης και να προτάξουμε περισσότερο μια πολιτική και μια ταξική αλληλεγγύη με τους μετανάστες.

Στη βάση των παραπάνω συμμετείχαμε σε όλες τις πορείες, που διοργανώθηκαν τόσο υπέρ των μεταναστών όσο και ενάντια στην εκκένωση των καταλήψεων. Όπως επίσης συμμετείχαμε με άλλες συλλογικότητες στη Δομή Αυτοάμυνας που τρέχει από το καλοκαίρι ως μια προσπάθεια περιφρούρησης των καταλήψεων από φασιστικές επιθέσεις. Διοργανώσαμε με άλλες συλλογικότητες αντιφασιστική πορεία γειτονιάς τον Οκτώβρη, ενώ στηρίξαμε υλικά (μεταφράσεις κλπ) και πολιτικά την πορεία της προηγούμενης εβδομάδας για τον Μοχάμεντ Α. Εδώ και δύο μήνες έχουν σταδιακά στεγαστεί περίπου δέκα οικογένειες, ενώ υπάρχει και ένα δωμάτιο- ξενώνας όπου στεγάζονται μετανάστες/τριες και αλληλέγγυοι/ες. Από το Σεπτέμβρη έχουμε στήσει στο ισόγειο υποδομή κουζίνας μεγάλης κλίμακας, για να χρησιμοποιηθεί από όποιες καταλήψεις τη χρειάζονται, κάτι που γίνεται από τη κατάληψη της Νοταρά.

Δύο μήνες πριν, αρχίζουμε να διοργανώνουμε εκδήλωση, η οποία και έγινε την Παρασκευή 03/02 μαζί με τις συλλογικότητες Μαύρο-Πολύχρωμο, Οχετός, Souarap και Αντισεξιστική ομάδα Ditto για την οικονομική ενίσχυση των καταλήψεων Κάνιγγος 22 και Ζαΐμη 11. Έτσι, φτάνει η προηγούμενη εβδομάδα, που έρχονται δύο τύποι που δεν έχουν ξαναπατήσει ποτέ στη συνέλευση της Κατάληψης και μας ενημερώνουν ότι με απόφαση από την ομάδα ασφάλειας των καταλήψεων θα πρέπει να ακυρώσουμε την εκδήλωση γιατί αυτοί δε συμφωνούν και θα την ακυρώσουν στην πράξη. Μετά από την άρνηση μας για ακύρωση, ξαναέρχονται την Πέμπτη σχεδόν 10 άτομα, (κανένας τους δε συμμετείχε ποτέ στη συνέλευση της Κατάληψης) και αρχίζουν να απομακρύνουν τους μετανάστες/τριες από το χώρο όπου κάναμε όλοι μαζί συνέλευση, λες και οι μετανάστες/τριες είναι αντικείμενα. Οι προθέσεις, λοιπόν, έγιναν σαφείς αμέσως: δεν ήρθαν για να μιλήσουν, αλλά για να διώξουν από την Κατάληψη τους αλληλέγγυους.

Όταν έγινε παρέμβαση των ομάδων της διοργάνωσης της εκδήλωσης, οι τύποι είπαν «ωραία, τώρα μπορούμε να μιλήσουμε». Αργότερα, έστειλαν ένα μήνυμα ότι όλοι οι αλληλέγγυοι που έστησαν και έτρεξαν μέχρι σήμερα την Κατάληψη, θα πρέπει να την έχουν εκκενώσει μέχρι την επόμενη συνέλευση, όποτε και θα μας πουν τι θα κάνουμε και τι όχι.

Το πολιτικό ζητούμενο -κατ’ εμάς- είναι αν θέλουμε, ως κόσμος του αγώνα, οι καταλήψεις στέγης να είναι πολιτικές, δηλαδή οι μετανάστες/τριες και οι ντόπιοι/ες που στήνουν ένα τέτοιο εγχείρημα να ασχολούνται με τους κοινωνικούς αγώνες και την ταξική αλληλεγγύη -κυρίως προς άλλους μετανάστες, που είναι πιο εκτεθειμένοι στη θανατο-πολιτική του κράτους- ή αν θέλουμε να στήνουμε απλά απολιτικά και διαταξικά ξενοδοχεία στέγασης προσφύγων (κάτι που όλοι ξέρουμε πως χρησιμοποιείται από το κράτος και τα μικρά και μεγάλα αφεντικά με ποικίλους τρόπους).

Επίσης, αν θέλουμε να υπάρχουν καταλήψεις – κέντρα αγώνα, στα οποία έρχονται απλά κάποιοι τύποι ουρανοκατέβατοι για να διατάξουν -με όλα τα μιλιταριστικά συνεπαγόμενα- τη συνέλευση της Κατάληψης τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει.

Και τέλος, αν είμαστε εντάξει με συμπεριφορές τύπου, έρχομαι και διώχνω – μεταφέρω τους μετανάστες από το χώρο της συνέλευσής τους.

Γι’ αυτό καλούμε συλλογικότητες ή καταλήψεις που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τη συγκεκριμένη ομάδα και τα άτομά που την απαρτίζουν να πάρουν θέση για τέτοιου είδους πρακτικές.

Καταλήψεις, Συλλογικότητες & Ατομικότητες
που συμμετείχαν στην Έκτακτη Ανοιχτή Συνέλευση
για να δοθεί πολιτική λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει
στην Πολιτική Κατάληψη Στέγης Κάνιγγος 22

Ενάντια σε λογικές πολιτικής ηγεμονίας, ενάντια στην αποπολιτικοποίηση των χώρων μας.

Αναδημοσίευση από athens.indymedia.org

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s