ΣΥΒΧΨΑ: Ξέπλυμα ναζιστών στην «αλυσίδα πολιτισμού» Ιανός

Ξέπλυμα ναζιστών στην «αλυσίδα πολιτισμού» Ιανός

Είναι γνωστή, εδώ και χρόνια, η στάση της εργοδοσίας του Ιανού στα ζητήματα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η επιλογή βίαιων μέσων (ΜΑΤ και συλλήψεις) απέναντι στο σωματείο μας και ο γενικότερος κυνισμός που την διακατέχει και αντανακλάται τόσο στα μηχανάκια-μετρητές στους λαιμούς των εργαζομένων, όσο και στη γνωστή (ως και στο δεύτερο βαθμό) καταδίκη για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Θα έλεγε κανείς πως αυτά είναι αρκετά για να σχηματίσουν την εικόνα της «εστίας πολιτισμού», όπως την εννοεί ο συγκεκριμένος χώρος. Ωστόσο οι «εκπλήξεις» δε φαίνεται να σταματούν εδώ…

Στις 19 Οκτωβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη και στις 22 και 26 Νοεμβρίου στην Αθήνα, οι χώροι εκδηλώσεων της «αλυσίδας πολιτισμού» παραχωρήθηκαν για βιβλιοπαρουσιάσεις των ναζιστικών εκδόσεων Ήλεκτρον, γνωστών κυρίως από την έκδοση των “απάντων” του Κωνσταντίνου Πλεύρη. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί το σπάσιμο ενός ταμπού για τα μεγάλα (και γενικά για τα μη ακροδεξιά) βιβλιοπωλεία, καθώς είναι πρώτη φορά που συμβαίνει ένας τέτοιος χώρος να φιλοξενεί τους ομοϊδεάτες αυτών που κάποτε έκαιγαν τα βιβλία και όσων κατασκεύασαν στρατόπεδα συγκέντρωσης και κρεματόρια για την εξόντωση 6 εκατομμυρίων Εβραίων και εκατοντάδων χιλιάδων Ρομά, Σλάβων, κομμουνιστών, ομοφυλόφιλων, ανάπηρων, μαρτύρων του Ιεχωβά, και ευρύτερα δημοκρατικών ανθρώπων. Θα γίνει αυτή η συνεργασία άραγε η αρχή για ένα ευρύτερο ξέπλυμα αυτού του είδους του «πολιτισμού» και από άλλα βιβλιοπωλεία; Θέλουμε και πρέπει να το σταματήσουμε.

Ποιο είναι το κίνητρο του «Ιανού»; Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ανάμεσα στο απλό κέρδος από την παραχώρηση της αίθουσας και στις «δημόσιες σχέσεις» με ένα ακροδεξιό χώρο που ενδεχομένως τον θεωρεί «πολλά υποσχόμενο». Άλλωστε, όπως είχαμε ήδη παρατηρήσει, αυτά τα ανοίγματα είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, τουλάχιστον από την επιλογή δικηγόρου υπερασπιστή της Χρυσής Αυγής στη δίκη κατά των αλληλέγγυων συναδέλφων μας συγκεντρωμένων έξω από τον ΙΑΝΟ για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας.

Γιατί να απασχολεί ένα σωματείο εργαζομένων αυτή η «άσκηση» στην «ελευθερία του λόγου» και του μίσους των νεοναζί; Οι καιροί είναι επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους και τα κεκτημένα τους, όπως είναι και άμεσα επικίνδυνοι για όλες τις ομάδες που βρίσκονται στο στόχαστρο, σα θύματα ρατσισμού και βίας. Η επίκληση στο πλουραλισμό και στην διακίνηση ιδεών δεν πρέπει να συγχέεται με την προβολή από βιβλιοπωλεία ναζιστικών ιδεών. Ως εργαζόμενοι/ες στο χώρο του βιβλίου θεωρούμε ανεπίτρεπτο και εξαιρετικά επικίνδυνο να διακινούνται και να προβάλλονται με τέτοιο τρόπο βιβλία που προτρέπουν σε εγκλήματα μίσους εις βάρος κοινωνικών ομάδων. Το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, ως πρωτοπόρος στην εργοδοτική τρομοκρατία, φροντίζει, για μια ακόμα φορά, να είναι πρωτοπόρος στη διακίνηση φασιστικών εκδόσεων που προτρέπουν σε πράξεις βίας και ρατσισμού χωρίς καμία ντροπή.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια, Αθήνα | 210-3820537 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s