ΣΥΒΧΨΑ: Διαδήλωση προς το κέντρο κράτησης μεταναστριών στο Ελληνικό [Σάββατο 14/01, 12.00, πλ. Σουρμένων]

14_1_17_syvxpsa_metanastries_elliniko

O Σύλλογος μας θα συμμετέχει με κοινό μπλοκ με άλλα εργατικά σωματεία στη διαδήλωση προς το κέντρο κράτησης μεταναστριών στο Ελληνικό, το Σάββατο 14/1 (με αρχική συγκέντρωση στις 12.00 στην πλατεία Σουρμένων)

 ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΜΑΣ ΑΔΕΡΦΙΑ
 ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

 Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, τα εργατικά σωματεία, τις εργατικές συλλογικότητες και όλο τον κόσμο που βιώνει την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση να στηρίξουμε έμπρακτα τους αγώνες που γίνονται μέσα κι έξω από τα κελιά, τόσο στο Ελληνικό όσο και παντού, για αξιοπρέπεια και ελευθερία

 

Λίγες μέρες πριν (Δευτ.9/1) προχωρήσαμε σε σχετική  εκδήλωση στα γραφεία μας, ενώ δημοσιεύσαμε και την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΩΝ

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικήςεκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις μετανάστριες «χωρίς χαρτιά» στο κέντρο κράτησης στο Ελληνικό και απαιτούμε την άμεση άρση της απαγόρευσης των επισκεπτηρίων και παράλληλα την άμεση απελευθέρωσή τους, και την κατάργηση όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών.

Ως εργαζόμενοι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι μέσα από το σχέδιο παρανομοποίησης των μεταναστών επιδιώκεται η ολοένα και ευχερέστερη εκμετάλλευση αυτού του πλέον ευάλωτου κομματιού της τάξης μας. Είναι μια ακόμα πτυχή της συνολικής επίθεσης που δεχόμαστε όλοι μας. Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε στο πλάι τους.

Στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών του Ελληνικού (στο χώρο του πρώην ανατολικού αερολιμένα) -αποκλειστικά γυναικών, αλλά σε κάποιες περιστάσεις και ανήλικων παιδιών, ακόμα και βρεφών, τα τελευταία χρόνια-, αλλά και ενάντια στο ίδιο το καθεστώς του εγκλεισμού και της απέλασης των «χωρίς χαρτιά», δημιουργήθηκε το 2014 και η συλλογικότητα «Αλληλέγγυες-οι κρατουμένων στα Νότια».

Από την πρώτη στιγμή διεκδικήθηκε και κερδήθηκε το δικαίωμα των αλληλέγγυων να επισκέπτονται τις κρατούμενες, να πληροφορούνται από τις ίδιες για τις συνθήκες διαβίωσης και το νομικό τους καθεστώς και να στηρίζουν τις διεκδικήσεις τους. Οι ελλείψεις σε φαγητό, θέρμανση, φάρμακα, γιατρούς ήταν και συνεχίζουν να είναι τραγικές ενώ οργιάζουν η αυθαιρεσία, η βια και η αδιαφορία. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει σε όλες τις «μαύρες τρύπες» ανά την επικράτεια όπου κρατούνται μετανάστες, είτε λέγονται κέντρα κράτησης είτε «φιλοξενίας».

Από το Σεπτέμβριο του 2016, ο διοικητής του κέντρου κράτησης έχει απαγορεύσει τα επισκεπτήρια στα μέλη της συλλογικότητας αυτής με την αιτιολογία ότι ξεσηκώνουν τις κρατούμενες και υποκινούν ταραχές. Μάλιστα έχει απορρίψει και σχετικά αιτήματα των κρατουμένων για να δέχονται επισκεπτήρια από μέλη της εν λόγω συλλογικότητας. Την ίδια ώρα, η πόρτα του επισκεπτηρίου είναι ανοιχτή σε διάφορες ΜΚΟ, που πέρα από τον απόλυτα αμφισβητούμενο ρόλο τους, επιχειρούν συστηματικά να κατευνάζουν τη δίκαιη οργή των κρατουμένων και να χειραγωγούν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Είναι σαφές ότι αυτό που ενοχλεί την αστυνομία και τους πολιτικούς τους προϊστάμενους είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη στις έγκλειστες μετανάστριες και η δυναμική των σχέσεων που χτίζονται. Η απαγόρευση των επισκεπτηρίων είναι μια ακόμα πτυχή της καταστολής που έχει ξεκινήσει από αυτό το καλοκαίρι με συλλήψεις, διάλυση δομών αλληλεγγύης και εκκένωση καταλήψεων στέγης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θεσσαλονίκη. Ακόμα, είναι μια μικρή πτυχή της πολιτικής που ακολουθεί με συνέπεια το ελληνικό κράτος εδώ και χρόνια και που θέλει τους μετανάστες αόρατους, υποτιμημένους και απόλυτα διαχειρίσιμους, ως αποδέκτες της όποιας κρατικής «στήριξης» και όχι ως υποκείμενα που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Μέσα από διάφορες μάχες που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια οι κρατούμενες μετανάστριες στο Ελληνικό έχουν αναδείξει ξεκάθαρα την ύπαρξή τους ως υποκείμενα αγώνα. Απεργίες πείνας, αποχές συσσιτίου, παραμονή στον χώρο προαυλισμού με τα στρώματά τους, έγγραφες ανακοινώσεις με αιτήματα, αλλά και τα ίδια τα συνθήματα και οι κραυγές των μεταναστριών όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης, συνθέτουν ένα σκηνικό δυναμικού αγώνα από τις ίδιες τις κρατούμενες. Αγώνα που οι ανθρωποφύλακες και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι επιχειρούν να ανακόπτουν με κάθε μέσο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Σάναα Τάλεμπ από το Μαρόκο που στοχοποιήθηκε επειδή ξεκίνησε αποχή συσσιτίου όταν παρατάθηκε για πολλοστή φορά η κράτησή της. Αφού δεν κάμφθηκε από τις απειλές και την απομόνωση, προσπάθησαν να την εξαπατήσουν και να την απελάσουν παράνομα. Συνολικά έμεινε φυλακισμένη για 14 μήνες απλώς επειδή δεν είχε «χαρτιά» ενώ διώχθηκε και για απείθεια και φθορά ξένης περιουσίας επειδή αντιστάθηκε στην βίαιη απέλασή της.

Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο αγώνας για την αξιοπρέπεια και το πάθος για την ελευθερία δεν κάμπτονται από τις απειλές και τα αντίποινα των ανθρωποφυλάκων και δεν υποχωρούν απέναντι σε κανένα σχέδιο των εξουσιαστών.

Τα προβλήματα ντόπιων και μεταναστών τα γεννά το καπιταλιστικό σύστημα μέσα από την άγρια εκμετάλλευση όλων μας και την επιβαλλόμενη εξαθλίωση και φτωχοποίηση. Δεν θα τα λύσει η κρατική ή η όποια παρακρατική διαχείριση του “μεταναστευτικού” που οι μόνοι της στόχοι είναι η δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων στα πρόσωπα των μεταναστών, η καταστολή των αντιστεκόμενων κομματιών της κοινωνίας και η μεθόδευση της περαιτέρω εκμετάλλευσης όλων μας. Αλλά μόνο η συμπόρευση όλων μας, ντόπιων και μεταναστών, στη βάση των κοινών μας συμφερόντων, μέσα από κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες και με την αλληλεγγύη.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μας, τα εργατικά σωματεία και τις εργατικές συλλογικότητες, όλο τον κόσμο του αγώνα, να συμπαρασταθούμε έμπρακτα στις μάχες που δίνουν οι έγκλειστες μετανάστριες στο κέντρο κράτησης Ελληνικού και παντού, στο αίτημά τους για αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Να πολεμήσουμε ενάντια σε όσους προκαλούν την μετανάστευση και την προσφυγιά και ενάντια σε όσους εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Απαιτούμε να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, εγκλεισμού και κράτησης μεταναστών και να σταματήσουν οι απελάσεις. Να δοθούν άμεσα νομιμοποιητικά χαρτιά και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους μετανάστες/πρόσφυγες και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής διαβίωση και μετακίνηση προς τον προορισμό της επιλογής τους.

Τέλος, απαιτούμε την άμεση άρση της απαγόρευσης των επισκεπτηρίων στα κρατητήρια του Ελληνικού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ || Λόντου 6, Εξάρχεια, Αθήνα | 210-3820537 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s